Ne može se dovoljno naglasiti koliko važno je zaštititi kožu od UV zraka. Bez zaštite, UV zrake su kratkoročno i dugoročno štetne za naše zdravlje.

1. Zaštita kože od UV zraka: Osnova

Bez zaštite, UV zračenje je kratkoročno i dugoročno štetno:

• UVB zračenje nije duboko-prodiruće, ali je vrlo jako – uzrokuje opekline epiderme s eritemom i upalom. Posebno ga je potrebno izbjegavati tijekom djetinjstva i adolescencije, jer su mnoga istraživanja pokazala povezanost broja sunčanih opeklina primljenih u ovo doba života i rizika od razvoja karcinoma kože godinama kasnije.

• UVA zračenje manje je jako ali više prodiruće. Prelazi epidermu i utječe na dermis. UVA zračenje je štetno zbog poticanja proizvodnje slobodnih radikala. Ove agresivne i nestabilne molekule razgrađuju posebno vlakna kolagena i elastina, uzrokujući tako ubrzanje starenja kože.
 
Za svoje zdravlje morate zaštititi kožu od UV zraka. Ili se ne izlažite suncu ili nanesite kremu za zaštitu od sunca koja odgovara vašem tipu kože i sunčanim uvjetima.

2. Odluka za certificirane bio proizvode za sunčanje zbog poštovanja vašeg zdravlja i okoliša

Trenutno postoje samo dvije vrste sunčanih krema: one koje se temelje na prirodnim mineralnim i one koje se temelje na sintetičkim kemijskim filterima. Bio certifikat formalno zabranjuje upotrebu sintetičkih filtera.

Sintetički kemijski filteri aktivni su tek 20 do 30 minuta nakon primjene. Mogu biti alergeni, za neke se sumnja da su endokrini remetitelji i imaju negativan utjecaj na okoliš. Bio kreme za sunčanje na bazi mineralnih filtera idealno su rješenje za učinkovitu zaštitu kože od UV zračenja uz poštovanje vašeg zdravlja i okoliša:

• UV zrake su kancerogene i neophodno je zaštititi kožu od njih.
• mineralni filteri su 100% prirodni. Učinkovito štite od UVA i UVB zraka odmah nakon nanošenja, stvarajući fizičku barijeru na površini kože koja odbija UV zrake. Dobro su podnošljivi.
Bio certificiranje zahtjeva 100% mineralnu zaštitu od sunca, ali i “čist” sastav za sunčanje u cjelini: najmanje 95% sastojaka prirodnog podrijetla i potpunu odsutnost kontroverznih sastojaka ili petrokemijskih derivata.

Zaštita od sunca ALGA MARIS® ima sve prednosti bio certificiranih proizvoda za sunčanje, sa specifičnim:
• mikroniziranim mineralima koji ne prodiru u kožu,
• patentiranim antioksidansom iz crvene alge, koji se bori protiv slobodnih radikala proizvedenih pod utjecajem UVA zraka,
• 99,6% do 100% sastojaka prirodnog podrijetla,
• kozmetički dovršenim formulama s vrlo malo bijelih tragova,
• sastavima bez alergena i bez esencijalnih ulja,
• ZF50 i ZF50+ bez parfema,
• odsutnošću konzervansa prisutnih u većini proizvoda za sunčanje,
• hipoalergenim proizvodima za djecu,
• poštovanjem morskih ekosustava (dokazano ne štete koraljima i drugim morskim organizmima).

3. Tvrdnje i zdravstveni propisi

Što se tiče tvrdnji koje se nalaze na pakiranju krema za sunčanje, trebali biste znati da su europski propisi vrlo strogi i da su isti za sve vrste kreme za sunčanje, bilo na osnovi mineralnih ili kemijskih filtera. Za korištenje UVB i UVA logotipa i ZF indeksa na pakiranju, učinkovitost proizvoda mora se dokazati. Zaštita od UVB zraka mjeri se SPF indeksom. Propisi nalažu da UVA zaštita bude jednaka barem trećini UVB zaštite.

Stoga se na tržište mogu staviti samo sunčane kreme ispitane od strane specijaliziranih i neovisnih laboratorija, s dokazom da su razine zaštite navedene na pakiranju točne ili veće.


U pogledu certificiranih bio proizvoda za sunčanje, zahtjevi su još veći – oni moraju ispunjavati dvostruke zahtjeve – Europske kozmetičke propise i Bio certifikat (Ecocert / COSMOS), kojim se potvrđuje kvaliteta sirovina, da proizvodni procesi stvaraju minimalan ekološki trag bez upotrebe bilo kojeg zagađivača, itd. Također, u ovom visoko reguliranom okviru, certificirane bio kreme moraju pružiti dokaz o svim navedenim tvrdnjama.

Izvor: Laboratoires de Biarritz

Poveznica do proizvoda

 

Odgovori