• Autor objave:
  • Kategorija objave:LDB
  • Komentari objave:0 Komentara

LABORATOIRES DE BIARRITZ: FOKUS NA BIO CERTIFIKACIJI

Focus sur les labels de la certification bio

Cilj Laboratoires de Biarritz je ponuditi za kožu najsigurniju i najučinkovitiju te okolini najugodniju moguću kozmetiku. Pridobivanje Bio certifikata za naše proizvode uvijek je za nas bila i nužnost i potvrda naših uspjeha.

Ali kada pogledate naša pakiranja, logotipi su višestruki i nije uvijek lako znati što oni znače. Prvo ćemo pogledati učesnike u Bio certifikaciji:

  • ECOCERT je neovisno, akreditirano certifikacijsko tijelo. Kao takav, ECOCERT je razvio i podnio specifikacije “ECOCERT ekološke i biološke kozmetike”. ECOCERT provjerava proizvode u skladu s ovim specifikacijama i izdaje certifikat organske proizvodnje. Predmetni proizvodi moraju imati oznaku “ovjeren od strane ECOCERT-a”.
  • Cosmébio je udruga stvorena za nadzor tržišta organske kozmetike. Napravila je svoju oznaku i logo kako bi potrošačima omogućila brzo prepoznavanje etičke i odgovorne organske kozmetike. Dobivanje Cosmebio naziva temelji se na usklađenosti sa specifikacijama koje definira ECOCERT ili neki drugi standard (Qualité France, Nature…).
  • COSMOS je privatni sveeuropski standard koji je razvilo pet osnivača, uključujući ECOCERT i Cosmebio, s ciljem definiranja zajedničkih minimalnih zahtjeva i usklađivanja pravila za certifikaciju organske i prirodne kozmetike. Od 1. siječnja 2017. nova kozmetika koja se stavlja na tržište označena je prema COSMOS standardu.

Što se tiče sastava formula, specifikacije koje definira ECOCERT zahtijevaju:

• minimalno 95% prirodnih sastojaka u ukupnom proizvodu,
• minimalno 95% organskih sastojaka u biljnom dijelu proizvoda,
• minimalno 10% sastojaka iz organskog uzgoja u ukupnom proizvodu.

Laboratoires de Biarritz nadilazi to s obzirom da naša kozmetika sadrži barem 99,5% sastojaka prirodnog podrijetla, a do 96% istih potječe iz organskog uzgoja. S druge strane, certifikat ECOCERT zabranjuje uporabu polemičkih sastojaka kao što su silikoni, fenoksietanol, parabeni itd.

COSMOS, novi standard koji je na snazi ​​od 1. siječnja 2017., uključuje načela ECOCERT standarda s dvije promjene: obvezni postotak organskih sastojaka u ukupnom proizvodu povećava se na minimum 20% (10% za proizvode koji se ispiru) i kriteriji za provjeru sirovina mnogo su stroži.

No, Bio certifikat ne odnosi se samo na kvalitetu sirovina. Manje je poznato, ali da bismo bili certificirani bio, kozmetika mora zadovoljiti druge stroge uvjete za svaku fazu svog životnog ciklusa:

    • Opskrba sirovinama mora biti etička i održiva.
   • Procesi obrade sirovina tokom proizvodnje gotovog proizvoda moraju biti nježni i nezagađujući (na primjer, da bismo razvili naš ekstrakt Alga-Gorria® antioksidansa iz crvene alge Gelidium sesquipedale, koristimo samo otapala koja ne zagađuju okolinu).
   • Procesi prerade i čišćenja moraju biti nezagađujući.
   • Ambalaža mora biti ekološki dizajnirana, izrađena od recikliranih i reciklirajućih materijala.
   • Označavanje proizvoda mora biti transparentno, a komunikacija obavljena sa odgovornošću.

Također bi vrijedilo naglasiti da su u kontekstu Bio certifikacije neovisna tijela za ovjeravanje odgovorna za provjeru proizvođača u skladu sa specifikacijama tih standarda. Provjera se provodi najmanje jednom godišnje.

Ispunjavanje svih ovih kriterija i dobivanje organskih certifikata nije lako. Ali za Laboratoires de Biarritz, to je bitan preduvjet i ponosni smo što su svi naši asortimani certificirani Bio.

No, krajem 2017. na snagu je stupio novi europski standard koji proizvodima iz konvencionalne kozmetike dopušta tvrditi da su „prirodni“. Ovo je standard ISO 16128 koji može izazvati puno zbunjenosti kod potrošača. ISO 16128 nije ni etiketa, ni specifikacija, ni zakon, niti potvrda. To je tekst koji klasificira sirovine i daje načine izračuna postotka sastojaka prirodnog podrijetla u gotovom proizvodu, ali koji ne spominje popis zabranjenih sastojaka ili procesa. Dakle, ako se upućuje na ISO 16128, kozmetika može tvrditi da sadrži XX% “prirodnih sastojaka” ili “sastojaka dobivenih od prirodnih”, znajući da se sastojak smatra “dobiven od prirodnih” čim sadrži više od 50% prirodnih sirovina… i prema tome do 49% sirovina iz petrokemikalija. Doista, standard ISO 16128 omogućava u formuli prisutnost vrlo kontroverznih petrokemijskih sastojaka poput silikona, parabena, fenoksietanola, triklosana, benzofenona-3, itd. Također nisu zabranjena potencijalno štetna otapala, kemijski zagađivači, sintetički mirisi ili čak GMO. Uz to, nije potreban minimalni postotak sastojaka iz organskog uzgoja.

Prema tome, kozmetika koja se prema normi ISO 16128 može smatrati “prirodnom” zapravo može imati visoku koncentraciju sintetskih sastojaka. Također potrebno je imati na umu da proizvođači imaju samo obvezu prijavljivanja, ali su izuzeti od svake kontrole.

Potreban je dakle oprez. Neke kozmetike koje tvrde da su „zelene“ ili ističu svoju „prirodnost“ nemaju nikakve veze sa certificiranom Bio njegom. One ne ispunjavaju višestruke zahtjeve Bio certificiranja. Ovi su proizvodi izvedeni iz uobičajene kozmetike i nemaju certifikat ili označavanje.

Da biste bili sigurni da je vaša kozmetika Bio certificirana, jedino jamstvo je prisutnost oznake certifikata na ambalaži.


Izvor: https://www.laboratoires-biarritz.com/blog/focus-sur-les-labels-de-la-certification-bio/

Linkovi: https://cosmos-standard.org/for-consumers/

Odgovori